UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I

By | December 29, 2019

UPPCS Mains Question Paper 2015 was conducted by Uttar Pradesh Public Service Commission (UPPSC). Here, I’m sharing the main exam paper (2015) of UPPCS. I hope, it will help you to understand the main exam paper (General Study -I) of UPPCS.

UPPCS Mains Question Paper 2015

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I

1. Which one of the given below countries ranked first in the environmental democracy index development by WRA in 2015?
(a) Colombia
(b) Latvia
(c) Lithuania
(d) Hungary

Answer: (c)

2. Which one of the given below is the first state to issue Soil Health Card to farmers?
(a) Rajasthan
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Maharashtra

Answer: (b)

3. In which of the given below cities did ICICI open its first branch of China?
(a) Shenzhen
(b) Beijing
(c) Shanghai
(d) Guangzhou

Answer: (c)

4. The name, who won the Rome Master’s (2015) women’s singles title is
(a) Carla Suarez Navarro
(b) Maria Sharapova
(c) Serena Williams
(d) D. Gavrilova

Answer: (b)

5. The world’s first referendum on same-sex marriage was held in
(a) Scotland
(b) Ireland
(c) England
(d) U.S.A.

Answer: (b)

6. Which author is related to the book “The Lives of Others”?
(a) Arvind Adiga
(b) Shayantani Ghose
(c) Amitav Ghose
(d) Neel Mukherjee

Answer: (d)

7. Who amongst the given below is the first woman of Asian origin to be elected as a Mayor in U.K?
(a) Vanita Agrawal
(b) Shakila Kasu
(c) Violet Robinson
(d) Harbhajan Kaur Dheer

Answer: (d)

8. Who amongst the given below has been given the Yash Bharti Award 2014-15 by U.P. Government for women’s wrestling?
(a) Shital Tomar
(b) Gargi yadav
(c) Alka Tomar
(d) Poonam Yadav

Answer: (c)

9. Who among the given below has been appointed as the Director General of DRDO in May 2015?
(a) G.S. Reddy
(b) Arvind Subrumaniam
(c) Selvin Christopher
(d) K N. Shankara

Answer: (c)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (10- 20)

10. Which of the given below states has launched ‘Aahar Yojana’ in April 2015 for provide food at cheap rates to city poor?
(a) Bihar
(b) Utter Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Odisha

Answer: (d)

11. Dr. B. R. Ambedkar’s 125th birth anniversary will be observed in
(a) 2016
(b) 2015
(c) 2020
(d) 2018

Answer: (a)

12. Factories- Dadri, Chunar, Churk and Dalla, all have produced:
(a) Cement
(b) Sugar.
(c) Paper
(d) Fertilizer

Answer: (a)

13. Which of the given below has recently been declared as: ‘Tiger Reserve’?
(a) Balphakram National Park
(b) Rajaji National Park
(c) Betla National park
(d) Kaziranga National Park

Answer: (b)

14. ‘Gods of Corruption’ published recently’ book has been written by
(a) Promila Shankar
(b) Chitra Mudgal
(c) Manjulika Guatam
(d) Sudha Pai

Answer: (a)

15. From which of the given below cities has the programme ‘Visit India Year in China’ started?
(a) Shanghai
(b) Guangzhou
(c) Beijing
(d) Xi’an

Answer: (c)

16. Name of place, where “Indian Grass and Fodder Research Institute” is situated
(a) Bikaner
(b) Jabalpur
(c) Bhopal
(d) Jhansi

Answer: (d)

17. The year when “Rainfed Area Development Programme (RADP)” was launched by the Department of Agriculture and Cooperation Government of India is
(a) 2008-09
(b) 2009-10
(c) 2010-11
(d) 2011-12

Answer: (d)

18. Which of the given below has the highest export from India?
(a) Agriculture and allied products
(b) Engineering goods
(c) Textiles
(d) Chemical and related product

Answer: (b)

19. What is location of the “Central Research Institute for Dry-land Agriculture (CRIDA)”?
(a) Hyderabad
(b) Hissar
(c) New Delhi
(d) Rajkot

Answer: (a)

20. ‘Mahi Sugandha’ is a variety of
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Sunflower
(d) Mustard

Answer: (a)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (21- 30)

21. Which one of the given below is a hybrid variety of Basmati rice?
(a) Pusa RH-10
(b) Pusa Sugandh-3
(c) Pusa Basmati-1
(d) Pusa Sugandh-5

Answer: (a)

22. “Ganga Varanasi” is a variety of
(a) Guava
(b) Aonla
(c) Mango
(d) Muskmelon

Answer: (b)

23. Who is currently Director General of ICAR, New Delhi?
(a) Dr. R.S. Paroda
(b) Dr. S. Ayyappan
(c) Dr. V.L. Chopra
(d) Dr. Mangla Rai

Answer: (b)

24. Raj 3077 is a variety of
(a) Maize
(b) Jowar
(c) Rice
(d) Wheat

Answer: (d)

25. What is the location of “Indian Institute of Pulses Research”?
(a) Kanpur
(b) Jabalpur
(c) Jaipur
(d) Hissar

Answer: (a)

26. In which of the given below states, the productivity of rice is the highest?
(a) Punjab
(b) U.P.
(c) Haryana
(d) None of the above

Answer: (a)

27. Rice originated in
(a) Europe
(b) South-East Asia
(c) South America
(d) None of the above

Answer: (b)

28. The most popular fertilizer for foliar application is
(a) Sodium Nitrate
(b) Ammonium Chloride
(c) Urea
(d) D.A.P.

Answer: (c)

29. What is the most suitable crop for green manuring?
(a) Potato
(b) Sugarcane
(c) Sunhemp
(d) Gram

Answer: (c)

30. The value of India’s external trade during 2011-12 was more than
(a) 10,200 crore
(b) 10,300 crore
(c) 91,000 crore
(d) 1, 01,000 crore

Answer: (d)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (31- 40)

31. Who is the author of ‘The History of Indian Agriculture’?
(a) M.S. Swaminathan
(b) S. Ayyapan
(c) K.B. Thomas
(d) M.S. Randhawa

Answer: (d)

32. Who has been appointed as the first President of The New Development Bank (BRICS Bank)?
(a) Jiji Menon
(b) Deepak Parikh
(c) K.V. Kamath
(d) Chanda Kochar

Answer: (c)

33. Where “World Trade Organization (WTO”) is situated?
(a) New York
(b) Geneva
(c) Washington
(d) London

Answer: (b)

34. Which of the given below countries has the highest productivity of rice?
(a) China
(b) India
(c) Japan
(d) Germany

Answer: (a)

35. The period of a plan of Eleventh Five Year Plan was
(a) 2004-09
(b) 2005-10
(c) 2006- 11
(d) 2007- 12

Answer: (d)

36. The name of the first state which adopted the training and visit system of agricultural expansion was
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Andhra Pradesh

Answer: (d)

37. Special Economic Zones (SEZ) regarding policy was announced in
(a) April, 2000
(b) April, 2001
(c) April, 2002
(d) April, 2003

Answer: (a)

38. Which of the given below wheat varieties has been developed through induced mutation?
(a) Kalyan Sona
(b) Sonara-64
(c) Sharbati Sonara
(d) Sonalika

Answer: (c)

39. U.P. Council of Sugarcane Research is located at
(a) Meerut
(b) Kanpur
(c) Lucknow
(d) Shahjahanpur

Answer: (d)

40. National Botanical Research Institute is located at
(a) Kanpur
(b) Dhampur
(c) Rampur
(d) Lucknow

Answer: (d)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (41- 50)

41. How many women as on date have been the Chief Minister of Uttar Pradesh?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: (c)

42. With which one of the given below states, Uttar Pradesh does not share its border?
(a) Rajasthan
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) None of the above

Answer: (b)

43. In u. p., the biggest source of irrigation is
(a) Canal
(b) Pond
(c) Tubewell
(d) Well

Answer: (c)

44. At which district, the headquarters of Gautam Buddha Nagar is located?
(a) Greater Noida
(b) Ghaziabad
(c) Ramabai Nagar
(d) Noida

Answer: (d)

45. The first Speaker of U.P. Legislative Assembly was
(a) Madan Mohan Verma
(b) Purshottam Das Tandon
(c) Atmaram Govind Kheir
(d) Nafisul Hasan

Answer: (b)

46. North-Central Zonal Cultural Centre is located at
(a) Allahabad
(b) Varanasi
(c) Agra
(d) Lucknow

Answer: (a)

47. In which of the given below places, Shakambhari Devi Mela is organized?
(a) Varanasi
(b) Vindhyachal
(c) Meerut
(d) Saharanpur

Answer: (d)

48. At Allahabad Alfred Park has been renamed after
(a) Bhagat Singh
(b) Chandra Shekhar Azad
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Motilal Nehru

Answer: (b)

49. The famous Bharatmata Mandir is located at
(a) Lucknow
(b) Varanasi
(c) Allahabad
(d) Meerut

Answer: (b)

50. Which one of the given below classical dance forms is associated with Uttar Pradesh?
(a) Kathak
(b) Bharatnatyam
(c) Odisi
(d) Kuchipudi

Answer: (a)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (51- 60)

51. Year, when Urdu Academy was established in Uttar Pradesh?
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1962
(d) 1972

Answer: (d)

52. After B.R. Ambedkar, how many Universities in Uttar Pradesh have been named.?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer: (b)

53. ‘Kalyan’ magazine is published from
(a) Varanasi
(b) Gorakhpur
(c) Allahabad
(d) Mathura

Answer: (b)

54. Year, when ‘Uttar Pradesh Khadi Gramodyog Board’ was established?
(a) 1950
(b) 1960
(c) 1965
(d) 1970

Answer: (b)

55. The Planetarium, named after Dr. Bhim Rao Ambedkar, is located at
(a) Rampur
(b) Lucknow
(c) Allahabad
(d) Gorakhpur

Answer: (a)

56. ‘The Kisan Bahi Yojana’ was introduced in UP. in the year
(a) 2002
(b) 1992
(c) 1982
(d) 1972

Answer: (b)

57. Name of place, where the Institute of Paper Technology is situated
(a) Saharanpur
(b) Meerut
(c) Kanpur
(d) Gorakhpur

Answer: (a)

58. Which of the given below has a Science City?
(a) Kanpur
(b) Allahabad
(c) Lucknow
(d) Noida

Answer: (c)

59. From which dynasty King Kharvela of Kalinga belonged?
(a) Chedi
(b) Kadamba
(c) Haryanka
(d) Kalinga

Answer: (a)

60. During the last rainy season of life of Budha, where did Buddha reside?
(a) Shravasti
(b) Vaishali
(c) Kushinagar
(d) Sarnath

Answer: (b)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (61- 70)

61. The river bank, where the town of Kalpi is situated.?
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Narmada
(d) Krishna

Answer: (b)

62. Name of the place, where Ashokaram monastery was situated.?
(a) Vaishali
(b) Patliputra
(c) Kausambi
(d) Shravasti

Answer: (b)

63. Number of Tarangas in Rajtarangini of Kalhana are
(a) Eight
(b) Nine
(c) Ten
(d) Eleven

Answer: (a)

64. Name of the founder, who was founded Pala dynasty?
(a) Dharmapala
(b) Deopola
(c) Gopala
(d) Rampala

Answer: (c)

65. Name of the person, who built the seven Ratha Temple of Mahabalipuram.
(a) MahendraVarman
(b) Narsimhan Varman
(c) Parmeshwar Varman
(d) Nandi Varman

Answer: (b)

66. Where Sher Shah was buried?
(a) Kalinjar
(b) Sasaram
(c) Jaunpur
(d) Patna

Answer: (b)

67. Place, where Babar assumed the title of ‘Padshah’ first was
(a) Farghana
(b) Kabul
(c) Delhi
(d) Samarkand

Answer: (b)

68. Name of the person, who presented the famous diamond ‘Kohinoor’ to Shahjahan was
(a) Aurangzeb
(b) Murad
(c) Mir Jumla
(d) Abul Hasan Qutubshah

Answer: (c)

69. Who among the given below translated Ramayana into Persian language?
(a) Mulla Sheri
(b) Abul Fazl
(c) Faizi
(d) Abdul Qadir Badayuni

Answer: (d)

70. Who among the given below composed poems with the pen-name ‘Gulrukhi’?
(a) Firoz Shah Tughlaq
(b) Bahlol Lodi
(c) Sikandar Lodi
(d) Ibrahim Lodi

Answer: (c)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (71- 80)

71. Who of the given below was not a member of Noorjahan’s junhi?
(a) Jahangir
(b) Ghiyas Beg
(c) Asaf Khan
(d) Khurram

Answer: (a)

72. Who was the ‘Poet-laureate’ of Shahjahan’s reign?
(a) Kalim
(b) Kashi
(c) Qudsi
(d) Munir

Answer: (a)

73. In the battle of Wandhiwash (1760)
(a) French defeated British
(b) British defeated Dutch
(c) British defeated French
(d) Dutch defeated British

Answer: (c)

74. Years, when was Shivaji born and year when did he assume the title of Chhatrapati?
(a) 1626, 1675
(b) 1625, 1671
(c) 1627, 1661
(d) 1627, 1674

Answer: (d)

75. The year, when was Peshwaship abolished?
(a) In 1858
(b) In 1818
(c) In 1861
(d) In 1802

Answer: (b)

76. The Board of Control came into existence from the Act of
(a) Regulating Act, 1773
(b) Act of Settlement, 1781
(c) Charter Act, 1813
(d) Pitt’s India Act, 1784

Answer: (d)

77. Who was the writer of the play ‘Nil Darpan’?
(a) Tara Nath Bandopadhyay
(b) Tara Nath Ghosh
(c) Dinabandhu Mitra
(d) Bankim Chandra Chatterjee

Answer: (c)

78. The name of a person, who termed the uprising of 1857 as the first war of independence?
(a) V.A. Smith
(b) P.E. Roberts
(c) V. D. Savarkar
(d) All of the above

Answer: (c)

79. The name of the person, who emerged victorious in the first Anglo-Mysore War (1766-69)?
(a) English
(b) Haider Ali
(c) Maratha
(d) Nizam of Hyderabad

Answer: (b)

80. In Indian trade, the monopoly of the East India Company was abolished in
(a) 1793
(b) 1803
(c) 1813
(d) 1833

Answer: (c)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (81- 90)

81. Sindh was annexed by the British in
(a) 1843
(b) 1845
(c) 1849
(d) 1854

Answer: (a)

82. By which Commission, the Indian Famine Code, 1883 was prepared?
(a) Hunter Commission
(b) Hartog Commission
(c) Strachey Commission
(d) Indigo Commission

Answer: (c)

83. Which one of the given below centres of the uprising of 1857 was recaptured by the English?
(a) Jhansi
(b) Meerut
(c) Delhi
(d) Kanpur

Answer: (c)

84. Who among the given below was government advocate in Kakori Conspiracy Case?
(a) Mohan Lai Saxena
(b) Jagat Narain Mulla
(c) Krishna Bahadur
(d) Prabhat Chandra

Answer: (b)

85. In India, Mahatma Gandhi delivered his first public speech at
(a) Bombay
(b) Lucknow
(c) Champaran
(d) Varanasi

Answer: (d)

86. Which of the given below is not correctly matched?
(a) Moplah revolt – Kerala
(b) Kuka revolt – Punjab
(c) Koli revolt – Gujarat
(d) Chuar revolt – Madhya Pradesh

Answer: (d)

87. In which of the given below prison Pt. Ram Prasad Bismal was hanged?
(a) Gonda
(b) Faizabad
(c) Gorakhpur
(d) Varanasi

Answer: (c)

88. Who among the given below said “Swaraj is our birth right”?
(a) M. K. Gandhi
(b) G K. Gokhale
(c) B. G. Tilak
(d) Dada Bhai Naoroji

Answer: (c)

89. Who amongst the given below coined the word ‘Satyagraha’?
(a) Harilal Gandhi
(b) Mahatma Gandhi
(c) Ramdas Gandhi
(d) Manilal Gandhi

Answer: (b)

90. On which of the given below railway stations of South Africa, Mahatma Gandhi was thrown out of the train?
(a) Johannesburg
(b) Pietermaritzburg
(c) Durban
(d) Pretoria

Answer: (b)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (91- 100)

91. Who amongst the given below headed the 1946 Cabinet Mission?
(a) Hugh Gaitskell
(b) Sir John Simon
(c) Sir Pethic Lawrence
(d) None of the above

Answer: (c)

92. Who amongst the given below was the first Chairman of the Gadar Party?
(a) Lala Herdayal
(b) Sohan Singh Bhakna
(c) Keshar Singh
(d) Pandit Kashi Ram

Answer: (b)

93. Who among the given below was the President of the Indian National Congress on 15th August, 1947?
(a) Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) J. B. Kripalani
(d) Sardar Patel

Answer: (c)

94. Who amongst the given below American was with Mahatma Gandhi during his ‘Dandi March’?
(a) H. N. Brailsford
(b) Webb Miller
(c) G Slocomba
(d) James Patterson

Answer: (b)

95. Who amongst the given below was the leader of the 1857 uprising at Allahabad?
(a) Nana Saheb
(b) Azimullah
(c) Tantia Tope
(d) Maulvi Liyaqat Ali

Answer: (d)

96. In which of the given below sessions of Muslim League, M. A. Jinnah putforth his 14 point proposal?
(a) 1927
(b) 1928
(c) 1929
(d) 1930

Answer: (c)

97. Who amongst the given below presided over the All parties Muslim Conference held at Delhi on 31th December, 1928?
(a) Aga Khan
(b) M. A. Jinnah
(c) Faizli Hussain
(d) Karim Jalal

Answer: (a)

98. In which of the given below sessions of Indian National Congress, Jawaharlal Nehru spoke of socialism as the key to the solution of India’s problems?
(a) Lahore
(b) Lucknow
(c) Allahabad
(d) Ramgarh

Answer: (a)

99. In the context of India partition, who headed the Boundary Commission appointed in 1947?
(a) Mountbatten
(b) Radcliffe
(c) James Bolt
(d) Richardson

Answer: (b)

100. The revolutionary paper ‘Bande Mataram’ was edited by?
(a) Shyamji Krishna Verma
(b) Bhikaji Cama
(c) V. D. Savarkar
(d) G. D. Savarkar

Answer: (b)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (101- 110)

101. Which one of the given below is not correctly matched?
(a) Chang La – Jammu & Kashmir
(b) Rohtang – Himachal Pradesh
(c) Bomdi La – Arunachal Pradesh
(d) Se La – Uttarakhand

Answer: (d)

102. Which one of the given below is not correctly matched?
(a) Kolkota – Hugh region – Titagarh
(b) Chhota Nagpur region – Shivkashi
(c) Mumbai – Pune region – Ambernath
(d) Ahmedabad – Vadodara region – Bharuch

Answer: (b)

103. Which one of the given below is the right height of Kunchikal Waterfall?
(a) 335 metre
(b) 337 metre
(c) 399 metre
(d) 455 metre

Answer: (d)

104. Which one of the given below is called the ‘mystery lake’?
(a) Jor Pokhri Lake
(b) Dodttal Lake
(c) Roopkund Lake
(d) Red Hills Lake

Answer: (c)

105. In which of the given below census decades India registered the lowest percentage change in population?
(a) 1971 – 1981
(b) 1981 – 1991
(c) 1991 -2001
(d) 2001 -2011

Answer: (d)

106. The location, where the South Indian temple of Lord Ranganatha (also Known as Lord Venkatesha) is located
(a) Biligiri Ranga hills
(b) Thirumala hills
(c) Nandi hills
(d) Chamundi hills

Answer: (b)

107. Kerala’s Kuttanad (or Kuttanadu) is famous for
(a) A fresh water lake
(b) The region with the lowest altitude in India
(c) A coral island
(d) The western most point of India

Answer: (b)

108. In which of the given below decades the population growth rate in India was the highest?
(a) 1901- 1911
(b) 1961 – 1971
(c) 2001 -2011
(d) 1981 – 1991

Answer: (d)

109. Choose the right answer from the code given below in terms of the population (2011) of the given below urban centres in descending order :
1. Meerut
2. Ghaziabad
3. Agra
4. Varanasi

Codes :
(a) 1,3,4,2
(b) 2,3,4,1
(c) 4,2,1,3
(d) 3,2,1,4

Answer: (b)

110. Which one of the given below lies at the junction of Karnataka, Kerala and Tamil Nadu states?
(a) Anaimalai hills
(b) Palni hills
(c) Nandi hills
(d) Nilgiri hills

Answer: (d)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (111- 120)

111. In which of the given below states, the percentage of total cropped area under irrigation (2011) is the highest?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Haryana

Answer: (d)

112. Which one of the given below groups of states borders the state of Telangana?
(a) Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Chhattisgarh.
(b) Karnataka, Maharashtra, M. P., Andhra Pradesh.
(c) Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Jharkhand.
(d) Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra, M. P.

Answer: (a)

113. Which one of the given below states does not lie along Patkoi hills?
(a) Nagaland
(b) Tripura
(c) Manipur
(d) Mizoram

Answer: (b)

114. Which one of the given below is not correctly matched?
(a) Mormugao – Goa
(b) Paradeep – Odisha
(c) Mangalore – Karnataka
(d) Mundra – Andhra Pradesh

Answer: (d)

115. Which of the given below hills marks the confluence of the Eastern ghats and the Western ghats?
(a) Anaimalai hills
(b) Ashoubu hills
(c) Biligiri ranga hills
(d) Cardamom hills

Answer: (a)

116. Choose from the code given below the right locational sequence of the given below hills proceeding from South to North.
1. Satmala hills
2. Kaimur hills
3. Pir Panjal range
4. Naga hills

Codes :
(a) 2,3,1,4
(b) 1,2,4,3
(c) 1,2,3,4
(d) 4,3,2,1

Answer: (b)

117. Which of the given below is a Ramsar site under Ramsar Convention?
(a) Godawari delta
(b) Krishna delta
(c) Sunderbans
(d) Bhoj wetland

Answer: (d)

118. The right sequence of the given below districts in terms of their Geographical area in ascending order is
(a) Barabanki, Gautam Buddha Nagar. Mirzapur, Sonbhadra.
(b) Mirzapur, Sonbhadra, Barabanki, Gautam Buddha Nagar.
(c) Gautam Buddha Nagar. Barabanki, Mirzapur, Nrabi
(d) Sonbhadra. Mirzapur. Gautam Buddha Nagar, Barabanki.

Answer: (c)

119. What is the right sequence of the given below rail tunnels by length in descending order?
(a) Pir Panjal Karbude, Nathuwadi, Berdewadi.
(b) Karbude. Pir Panjal. Nathuwadi, Berdewadi.
(c) Berdewadi, Nathuwadi. Pir Panjal Karbude.
(d) Nathuwadi, Berdewadi, Karbude, Pir Panjal.

Answer: (a)

120. Which one of the given below is not correctly matched?
(a) Kaiga – Karnataka
(b) Rawat Bhata – Rajasthan
(c) Muppandal – Tamil Nadu
(d) Ennore – Meghalaya

Answer: (d)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (121- 130)

121. Sonbhadra district is touched by
(a) Boundaries of two states
(b) Boundaries of three states
(c) Boundaries of four states
(d) Boundaries of five states

Answer: (c)

122. From the code given below select the right sequence of the given below continents in terms of their area in descending order :
1. Europe
2. Australia
3. Africa
4. South America

Codes:
(a) 1,2,3,4
(b) 4,1,3,2
(c) 2,1,4.3
(d) 3,4,1,2

Answer: (d)

123. Which one of the given below is not correctly matched?
(a) Radcliffe line – India and Pakistan
(b) Maginot line – France and Germany
(c) Duranti line – Bangladesh and India
(d) Hindenburg line – Belgium and Germany

Answer: (c)

124. Which one of the given below scheduled tribes observe Deepawali as a sad day?
(a) Sahariya
(b) Baga
(c) Paharia
(d) Tharu

Answer: (d)

125. The name of the person, who had suggested that shifting Earth on its axis is one of the climatic change?
(a) Robert Hooke
(b) Milutin Mialn Kolich
(c) George Simpson
(d) T. C. Chamberlain

Answer: (b)

126. Match List -I and List – II and select right answer from the code given below:
List -1 List – II
A. Mount Kinabalu 1. Argentina
B. Elburz 2. Malaysia
C. Aconcagua 3. Tanzania
D. Kilimanjaro 4. Iran

Codes:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 3 2 1 4
(c) 2 4 3 1
(d) 2 4 1 3

Answer: (d)

127. Which one of the given below is the largest in area?
(a) New Zealand North Island
(b) New Found land
(c) New Zealand South Island
(d) Java

Answer: (b)

128. Which one of the given below seas is the deepest?
(a) South China Sea
(b) Bering Sea
(c) Mediterranean Sea
(d) Japan Sea

Answer: (a)

129. According to United Nations Statistics 2012, which one of the given below has the largest population?
(a) Marshall Island
(b) Dominica
(c) St. Kitts
(d) Monaco

Answer: (d)

130. Which one of the given below is called the ‘Sugar bowl’ of the world?
(a) India
(b) Hawaii Island
(c) Cuba
(d) Philippines

Answer: (c)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (131- 140)

131. Which one of the given below continents has the largest number of countries?
(a) Africa
(b) Europe
(c) Asia
(d) South America

Answer: (a)

132. The name of the river, which is the source of glacial lake Itasca
(b) Mississippi
(c) Rio Grande
(d) Red river

Answer: (b)

133. Which of the given below states of U. S. A. grows Coffee?
(a) Florida
(b) California
(c) Hawaii
(d) Arizona

Answer: (c)

134. Which of the given below lakes lies entirely in the U. S. A.?
(a) Lake Michigan
(b) Lake Huton
(c) Lake Superior
(d) Lake Erie

Answer: (a)

135. Dasht-e-Lut is located in
(a) Iran
(b) Libya
(c) Kenya
(d) Nigeria

Answer: (a)

136. Which one of the given below is not correctly matched?
(a) Prairies – North America
(b) pampas – South America
(c) Steppes – Europe
(d) Veld – Australia

Answer: (d)

137. El-Nino develops in the
(a) Pacific ocean
(b) Indian ocean
(c) Mediterranean ocean
(d) Atlantic ocean

Answer: (a)

138. Which one of the given below is not correctly matched?
(a) Khartoum – Nile
(b) New York – Hudson
(c) Berlin – Spree
(d) Sidney – Seine

Answer: (d)

139. Which one of the given below is the deepest oceanic trench?
(a) Tonga
(b) Mariana
(c) Puerto Rico
(d) Izu-Bonin

Answer: (b)

140. Which of the given below is called the ‘land of one thousand lakes’?
(a) Finland
(b) Sweden
(c) Greenland
(d) U.S.A.

Answer: (a)

UPPCS Mains Question Paper 2015: General Studies I (141- 150)

141. Which one of the given below is known as the ‘Sea of mountains’?
(a) Japan
(b) British Columbia
(c) West Coast of South America
(d) South-East Asia

Answer: (b)

142. Number of times, when Mumbai Indians have been crowned as IPL champions?
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 3Answer: (b)
143. Name of the place, where was the epicentre of the Earthquake which hit Nepal on 25th April, 2015?
(a) Lamjung
(b) Pokhara
(c) Kathmandu
(d) Rohtasgarh

Answer: (a)

144. Which one of the given below countries has arrived at an agreement in April 2015 to supply 110 fighter jets to Pakistan?
(a) Russia
(b) America
(c) China
(d) France

Answer: (c)

145. The country which is with the highest level of happiness according to United Nations ‘World Happiness Report 2015’.
(a) Denmark
(b) New Zealand
(c) Iceland
(d) Switzerland

Answer: (d)

146. What is the rank of India? According to United Nations ‘World Happiness Report 2015’.
(a) 117
(b) 108
(c) 111
(d) 98

Answer: (a)

147. Which one of the given below is the first woman Judge of Sikkim High Court?
(a) Meenakshi Madan Rai
(b) Shivani Rai
(c) Rohani Rai
(d) Mitali Rai

Answer: (a)

148. In the women’s single’s final of Malaysian Open Badminton Tournament 2015, who did Carolina Marin defeat?
(a) Saina Nehwal
(b) Wang Shixia
(c) Li Xuerui
(d) Luo Ying

Answer: (c)

149. Name of the place, where Abd Rabbuh Mansur Hadi, who has been in the news since January 2015 was the President of
(a) Palestine
(b) Qatar
(c) Yemen
(d) LibyaAnswer: (c)
150. “Maglev” is
(a) a super computer
(b) It is the fastest commercial train presently running in the world
(c) a Japanese spy satellite
(d) a high speed car

Answer: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *