UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 | General Study Prelims- I |

December 25, 2019 freejobalertonline No comments exist

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (prelims) is conducted by UPPSC (UTTAR PRADESH PUBLIC SERVICE COMMISSION) on 20th March 2016 in two sections. Both sections (General Study) have the objective type of questions. General Study (I) Paper is related to the history of India, Geography, Indian Economy, Indian Polity, Environment and Ecology, Science and Technology, Population, Facts on Uttar Pradesh, Current Affairs.

UPPSC UPPCS Previous Year Paper 2016

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016

Here, question paper with answers is sharing by me. Competitors can use this for better performance in competition.

With the help of this paper, competitors get better experiences.

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (1- 9)

1. A community that has the lowest sex ratio in India as disclosed in the additional data pertaining to Census 2011 released recently?

(a) Buddhist
(b) Sikh
(c) Jain
(d) Muslim

Ans. b

2. The first woman, who is recently elected to Local Council of Mecca in Saudi is

(a) Mariam Bint
(b) Hanouf Bint
(c) Salma Bint
(d) Aasma Bint

Ans.c

3. Recently In the news, Wendelstein 7χ is related to

(a) Steam Energy
(b) Solar Energy
(c) Thermal Energy
(d) Nuclear Energy

Ans.d

4. A number of countries in the world, who have adopted a compulsory voting system?

(a) 32
(b) 25
(c) 24
(d) 22

Ans. d

5. Recently, which country rejected the one-child norm policy and allowed parents to have another child?

(a) Sweden
(b) Cuba
(c) China
(d) Finland

Ans. c

6. Who among the following person has been chosen ‘Person of the Year 2015’ by Times Magazine?

(a) Barack Obama
(b) AB. Al. Bagdadi
(c) Francois Hollande
(d) Angela Merkel

Ans. d

7. Central Government proposed Seva Divas which is related to celebrate the birthday of

(a) Atal Bihari Bajpayee
(b) Deen Dayal Upadhyay
(c) Shyama Prasad Mukherjee
(d) Veer Savarkar

Ans. c

8. Which district of U.P., a 112-year-old woman (Nauroji Devi) has been elected Pradhan of a village?

(a) Mau
(b) Ghazipur
(c) Azamgarh

9. In Sahitya Academy Puraskar, Rghuvir Chaudhury was recently awarded which is enriched the literature in

(a) Marathi
(b) Gujarati
(c) Kannada
(d) Hindi

Ans. b

Read also: SSC Study Material

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (10- 16)

10. All Indian States supposed as different countries of the world in terms of Human Development Index ranking; match these states to concerned country’s ranking and select the right option from codes given below:

List-I                                                                                                                               List-II

(states)                                                                                                                   (Ranking Countries)

A. Kerala                                                                                                               1. South Africa
B. Gujarat                                                                                                             2. Pakistan
C. Uttar Pradesh                                                                                                 3. Honduras
D. Maharashtra                                                                                                   4. Maldives

Codes-:

      A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 1 4
(d) 1 2 3 4

Ans. b

11. ‘Kargil: Turning the Tide’ book is written by

(a) Mohinder Puri
(b) Anita Nair
(c) Chetan Bhagat
(d) Durjoy Datta

Ans. a

12. Matches held in India in the International Tennis Premier League (ITPL) 2015, Rafael Nadal played from the team

(a) UAE Royals
(b) Japan Warriors
(c) India Aces
(d) Philippine Mavericks

Ans. c

13. Racket which is well planned has been unearthed in Indian Railways recently. The scam is related to

(a) sale of spurious food 11ems on platforms and coaches.
(b) railway brand water ‘Rail Neer’.
(c) supply of substandard electric items.
(d) over/under-invoicing of goods transported by trains.

Ans. b

14. Missile Barak-3 (next generation) has been developed by India in collaboration with which of the following countries?

(a) Russia
(b) U.S.A.
(c) Israel
(d) France

Ans. c

15. State, where the Nelong Valley is located?

(a) Himachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Jammu and Kashmir
(d) Uttarakhand

Ans. d

Read also: SBI PO Salary

16. In which countries women have been given voting rights for the first time and they won 13 seats in the election (2015) creating a history?

(a) Iraq
(b) Jordan
(c) Saudi Arabia
(d) Turkey

Ans. c

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (17- 24)

17. Credit card ‘Simply click’ scheme is launched by which of the following Banks?

(a) IDBI
(b) ICICI
(c) B.O.B.
(d) S.B.I.

Ans. d

18. Winner Pia Alonzo wurtzback in the 64th Miss universe competition belongs to

(a) Philippines
(b) Columbia
(c) U.S.A.
(d) France

Ans. a

19. Arrange the given lakes in correct order, descending order of their area using the codes given below:
1. Great Bear
2. Baikal
3. Victoria
4. Superior

Codes:

(a) 4, 3, 2, 1
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 4, 2, 1, 3
(d) 3, 1, 4, 2

Ans. a

20. Which of the given below is not correctly matched?Ports Country

(a) Rotterdam – The Netherland
(b) lgarka – China
(c) Montevideo – Uruguay
(d) Jakarta – Indonesia

Ans. b

21. Match the List-l and List-Il and choose the right answer from the codes given below:

          List- I                                                                                                       List-II

(Mountain Pass)                                                                                            (State)

A. Mana                                                                                                       1. Sikkim
B. Nathula                                                                                                   2. Jammu & Kashmir
C. Zozila                                                                                                       3. Himachal Pradesh
D. Sipki La                                                                                                   4. Uttarakhand

Codes:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 4 3 2 1
(c) 4 1 2 3
(d) 4 1 3 2

Ans. c

22. Which of the given below rock systems in India is the latest one?

(a) Vindhyan
(b) Cuddapah
(c) Dharwar
(d) Gondwana

Ans. d

23. Which option of the given below pairs is incorrectly matched?

(a) Fohn – Alps Mountain
(b) Bora – Poland
(c) Mistral – Rhine valley
(d) Khamsin – Egypt

Ans. c

24. Which of the given below passes leads to Leh?

(a) Zozila
(b) Shipki La
(c) Chumbi valley
(d) Banihal

Ans. a

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (25- 28)

25. Match thè List – I with list – II and choose the right answer from the codes given below:

     List-I                                                                                                 List-II

(Grasslands)                                                                                    (Continent)

A. Lanos                                                                                       1. North America
B. Steppe                                                                                      2. Africa
C. Prairies                                                                                     3. Europe
D. Veld                                                                                          4. South America

Codes:
      A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 4 1 3 2

Ans. a

26. Which one of the given below countries is the largest exporter of tea in the world?

(a) India
(b) China
(c) Kenya
(d) Sri Lanka

Ans.c

27. Match list – l and List – II and choose the right answer from the codes given below the lists

List – I                                                                                                              List – II

(Tribes)                                                                                                            (Area)

A. Khirghiz                                                                                                     1. Japan
B. Bushman                                                                                                    2. Arab
C. Ainu                                                                                                             3. Central Asia
D. Badduin                                                                                                      4. Kalahari

Codes:
      A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 3 4

Ans.c

28. Match List – I and List – II and choose the right answer from the codes given below:

            List-I                                                                                                                    List-II

(Industrial Region)                                                                                                   (Country)

A. Kinki                                                                                                                        1. China
B. Canton                                                                                                                    2. Japan
C. Lorraine                                                                                                                  3. Brazil
D. Belohorizontle                                                                                                       4. France

codes:
      A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 1 3 4
(c) 3 2 1 4
(d) 4 3 2 1

Ans. a

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (29- 36)

29. Match the List – l and List – II and choose the right answer from the codes given below:

         List – I                                                                                                         List – II

       (Centre)                                                                                                    (Minerals)

A. Makum                                                                                                       1. Iron Ore
B. Dailirajhara                                                                                               2. Coal
C. Koraput                                                                                                      3. Manganese
D. Chitradurg                                                                                                 4. Bauxite

Codes:
      A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 2 1 4 3
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2 3 4

Ans. b

30. In Indian Peninsula, the highest peak is

(a) Ootakamund
(b) Anaimudi
(c) Dodabeta
(d) Mahabaleshwar

Ans. b

31. In which of the given below States, the area under Tube-well irrigation is the highest?

(a) Bihar
(b) Haryana
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab

Ans. c

32. Which of the given below States of India produces more than 70 percent coffee of the country alone?

(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Karnataka

Ans. d

33. Included cities in ‘Golden Triangle’ of Indian Tourism are

(a) Agra, Delhi and Jaipur
(b) Mathura, Agra and Gwalior
(c) Agra, Kanpur and Lucknow
(d) None of the above

Ans. a

34. Indias’s northern part of the western Coastal Plain is also known as

(a) Karnataka Coast
(b) Malabar
(c) Konkan
(d) Coromandal

Ans. c

35. Tatipaka Oil Refinery is situated in the State of

(a) Assam
(b) Uttar Pradesh
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh

Ans. d

36. Consider given below statements are related to Integrated Low cost Sanitation (ILCS) scheme:
The system is funded on sharing basis.
The central subsidy is 75 percent.

Ill. State subsidy is 25 percent.

Of these, the correct statements are-:

(a) I and II only
(b) II and III only
(c) I and III only
(d) l, II and III

Ans. a

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (37- 44)

37. Which one of the given below places has the lowest rainfall during the South – West Monsoon?

(a) Kolkata
(b) Mangalore
(c) Chennai
(d) Delhi

Ans. c

38. Which one of the given below pairs is incorrectly matched?

(a) Sardar Sarovar Dam – Narmada River
(b) Tilaiya Dam – Konar River
(c) Gandhi Sagar Dam – Chambal River
(d) Nagarjuna Sagar Dam – Krishna River

Ans. b

39. According to 2011 Census, which of the given below States of India is most densely populated?

(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar

Ans. d

40. Which one of the given below is not a new scheme announced for the development of urban infrastructure?

(a) Swachcha Bharat Mission
(b) Heritage City Development and Augmentation Yojana
(c) Smart City Scheme
(d) Digital lndia Scheme

Ans. a

41. Who among the given below was the Chairman of 14thFinance Commission?

(a) Shanta Kumar
(b) C. Rangrajan
(c) Y.V. Reddy
(d) None of the above

Ans. c

42. In which of the given below years, ‘National Land Records Modernization Programme’ was launched?

(a) 2008 A.D.
(b) 2009 A.D.
(c) 2010 A.D.
(d) 2011 A.D.

Ans. a

43. The scheme “inclusive education for the disabled at secondary stage” launched in India in the year 2009-10 is being given under

(a) Saakshar Bharat
(b) Sarva Shiksha Abhiyan
(c) Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan
(d) Skill India Programme

Ans. c

44. Which one of the given below is not the objective of financial inclusion?

(a) To extend financial services to the poor populations.
(b) Unlock the door of the growth potential of the weaker section.
(c) Shrinking of banking infrastructure.
(d) To extend the financial sector into rural areas.

Ans. c

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (45- 54)

45. Which one of the given pairs is not exactly matched? The decadal growth rate of population
(in percent)
(a) 1971-81 – 24.66
(b) 1981-91 – 23.87
(c) 1991-2001 – 21.54
(d) 2001- 2011 – 19.05

Ans. d

46. In Census Projection Report India is one of the youngest nations in the world. In the year 2020, the average age of Indians will be of

(a) 27 years
(b) 28 years
(c) 29 years

49. The effect of deficit financing on the economy is called

(a) Reduction in taxes
(b) Increase in wages
(c) Increase in the money supply
(d) A decrease in the money supply

Ans. c

50. Which among the given below Panchayats are included in the District Plan in U.P.?
Nagar Panchayat
II. Gram Panchayat
III. Kshetra Panchayat

Here choose the right answer from the codes given below:

Codes:
(a) I only
(b) I and III only
(c) II and III only
(d) I, II and III all

Ans. d

51. Which one of the given below age groups is required for enrolment under ‘Sarva Shiksha Abhiyan’?(a) 4 – 12 years
(b) 6 – 14 years
(c) 5 – 15 years
(d) 5 – 16 years

Ans. b

52. In which one of the given years ‘Swavlamban Scheme’ was launched?

(a) 2010 A.D.
(b) 2011 A.D.
(c) 2012 A.D.
(d) 2014 A.D.

Ans. a

53. Which one of the given below is not a component of ‘Bharat Nirman’ scheme launched in 2005-06?

(a) Rural housing
(b) Rural sanitation
(c) Drinking water
(d) Rural roads

Ans. b

54. The largest Sugar Mill of Asia is situated which of the given below places in Uttar Pradesh?

(a) Khatouli
(b) Balrampur
(c) Bulandshahar
(d) Najibabad

Ans. a

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (55- 63)

55. Consider the given below events and arrange these in chronological order:
I.   Garibi Hatao
II. Bank Nationalization
III. Beginning of Green Revolution

Here choose the right answer from the codes given below:

Codes:

(a) I, II and III
(b) III, II and I
(c) II, I and III
(d) III, I and II

Ans. b

56. Place of largest concentration of software and business process outsourcing industry in U.P. is at

(a) Meerut
(b) Kanpur
(c) Noida
(d) Varanasi

Ans. c

57. ‘e-Biz’ related to

(a) electronic commerce
(b) single window financial transactions
(c) single window for business inquiries
(d) single window for approach to government services

Ans. d

58. The committee that has recommended abolition of Tax Rebates under Section – 88 of the Income Tax Act of India, is

(a) Chelliah Committee
(b) Kelkar Committee
(c) Shome Committee
(d) Rangrajan Committee

Ans. b

59. ‘Pradhan Mantri Awas Yojana’ time span is

(a) 2014 – 2021
(b) 2014 – 2024
(c) 2015 – 2022
(d) 2015 – 2025

Ans. c

60. Which one of the given below is not an objective of National Food Security Mission (NFSM)?

(a) Distribution of high yielding variety seeds
(b) Demonstration of improved production technology
(c) Strengthening credit facilities
(d) Popularising newly released varieties of crops

Ans. c

61. First National Action Plan of India on climate change was released in

(a) 2008 A.D.
(b) 2012 A.D.
(c) 2014 A.D.
(d) 2015 A.D.

Ans. a

62. Which one of the given below thermometers is known as pyrometer?

(a) Thermo-electric thermometers
(b) Radiation thermometers
(c) Gas thermometers
(d) Liquid thermometers

Ans. b

63. ‘Dynamo’ device converts

(a) chemical energy into electrical energy
(b) electrical energy into mechanical energy
(c) mechanical energy into electrical energy
(d) electrical energy into chemical energy

Ans. c

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (64- 72)

64. Wind velocity is measured by

(a) Barometer
(b) Anaemometer
(c) Hydrometer
(d) Wind Vane

Ans. b

65. Which one of the given below gases is not a green house gas?

(a) CO2
(b) CH4
(c) NO2
(d) O2

Ans. d

66. Match the List – I with List – II and choose the right answer from the codes given below the lists

        List – I                                                                                                                     List – II
A. Viticulture                                                                                               1. Vegetable Farming
B. Vegeculture                                                                                             2. Fish farming
C. Pisciculture                                                                                              3. Tree farming
D. Olericulture                                                                                             4. Grapes farming

Codes:

      A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 3 2 1 4
(d) 4 1 2 3

Ans. d

67. The maximum biodiversity is present in

(a) tundra
(b) coniferous forests
(c) tropical rain forests
(d) temperate forests

Ans. c

68. For clear vision the minimum distance for a normal healthy eye of human being is
supposed to be

(a) 50cm
(b) 10cm
(c) 15 cm
(d) 25 cm

Ans. d

69. Indiscriminate use of fertilizers have led to

(a) soiI pollution
(b) water pollution
(c) air pollution
(d) All of the above

Ans. d

70. Which of the given below is an artificial ecosystem?

(a) Rice field
(b) Forest
(c) Grassland
(d) Lake

Ans. a
71. In nuclear reactors the substance used as moderator and coolant both, is

(a) Ordinary water
(b) Heavy water
(c) Liquid Ammonia
(d) Liquid Hydrogen

Ans. b

72. Which of the given below air pollutants gets dissolved in haemoglobin of the blood more rapidly than oxygen?

(a) PAN
(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Ozone

Ans. c

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (73- 83)

73. Consider the given below statements about haemoglobin:
It carries oxygen in the blood.
2. It is iron containing compound.
3. It provides immunity against certain diseases.
4. That imparts red colour to the blood.The correct statements out of these are:

(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4

Ans. d

74. ‘Big-Bang theory’ described the origin of

(a) Mammals
(b) Ice-age
(c) Universe
(d) Ocean

Ans. c

75. Photovoltaic cells are called

(a) Solar cells
(b) Thermal cells
(c) Sulphur cells
(d) Molar cells

Ans. b

76. In wind power, form of energy is converted into electrical energy?

(a) Kinetic energy
(b) Potential energy
(c) Solar energy
(d) Radiant energy

Ans. a

77. In a chain of food, man is

(a) producer
(b) only primary consumer
(c) only secondary Consumer
(d) primary as well as secondary consumer

Ans. d

78. The main reason for the reduced in biodiversity is

(a) habitat pollution
(b) introduction of exotic species
(c) over exploitation
(d) natural habitat destruction

Ans. d

79. Which one of the given below is an important source of vitamin-E ?

(a) Palm oil
(b) Coconut oil
(c) Wheat germ oil
(d) Mustard oil

Ans. c

80. The alkaloid caffeine is consist in

(a) Tea only
(b) Coffee only
(c) Tea and coffee both
(d) Lemon water

Ans. c

81. Einstein was honoured with Nobel Prize for

(a) Photoelectric Effect
(b) Theory of Specific Heats
(c) Special Theory of Relativity
(d) Bose-Einstein Statistics

Ans. a

82. Place where, National Dairy Research Institute is established at?

(a) Karnal
(b) Hisar
(c) Anand
(d) Jaipur

Ans. a

83. Smallest man-as ape is

(a) Gibbon
(b) Chimpanzee
(c) Gorilla
(d) Orangutan

Ans. a

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (84- 93)

84. Quinine, which is the effective medicine in the treatment of malaria, is extracted from

(a) Bark of Cinnamon
(b) Bark of Cinchona
(c) Leaves of Ocimum
(d) Bark of Acacia Catechu

Ans. b

85. The base sequence change within the gene is called

(a) Breeding
(b) Cloning
(c) Mutation
(d) Fusion

Ans. c

86. Which of the given below Acts provides for protection to wild animals in India?(a) Wild Animal Protection Act – 1972
(b) Forests Protection Act – 1982
(c) Environment Protection Act – 1996
(d) West Bengal Wild Animal Protection Act-1959

Ans. a

87. The plants achieve Nitrogen in form of

(a) Nitric oxide
(b) Nitrate
(c) Ammonia
(d) Nitride

Ans. b

88. Which option of the given below pairs is incorrectly matched?

(a)Thiamine – Beriberi
(b) Ascorbic acid — Scurvy
(c) Vitamin A — Colour-blindness
(d) Vitamin K — Blood clotting

Ans. c

89. Leukaemia which is a type or cancer in which there is abnormal increase in the number of

(a) bone cells
(b) platelets
(c) red blood cells
(d) white blood cells

Ans. d

90. A person, who does not know when to stop eating, is suffering from

(a) bulimia
(b) diabetes
(c) anorexia nervosa
(d) hyperacidity

Ans. a

91. In human blood transfusion, which blood group Is known as universal donor?
a) B+ Group
(b) O Group
(c) AB Group
(d) A+ Group

Ans. b

92. Which of the given below is/are used as disinfectant of water?

(a) Ozone
(b) Chlorine dioxide
(c) Chloramine
(d) All of the above

Ans. d

93. The brain which is responsible for

(a) thinking
(b) regulating the heartbeat
(c) balancing the body
(d) All of the above three

Ans. d

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (94- 104)

94. Indian veterinary Research Institute is situated at

(a) Bareilly
(b) Mathura
(c) Karnal
(d) Patna

Ans. a

95. In Chillies Pungency is due to the presence of

(a) Lycopine
(b) Capsaicine
(c) Carotene
(d) Anthocyanin

Ans. b

96. Which one of the given below food materials contains all essential amino acids?

(a) Rice
(b) Milk
(c) Egg
(d) Soybean

Ans. c

97. The axis of earth’s rotation (polar axis) is always inclined at an angle of

(a) 23.0° from the elliptic axis
(b) 23.1° from the elliptic axis
(c) 24.5° from the elliptic axis
(d) 23.5° from the elliptic axis

Ans. d

98. The war, accounts of Kalinga is known to us by the

(a) Rock Edict-XIII
(b) Rummindei Pillar Inscription
(c) Accounts of Hiuen Tsang
(d) Minor Rock Edict-I

Ans. a

99. The place, where three human skeletons in a single grave were recovered at

(a) Saral Nahar Rai
(b) Damdama
(c) Mahadaha
(d) Langhnaj

Ans. c

100. Yeast which is used for commercial production of ethanol

(a) Candida albicans
(b) Saccharomyces cerevisiae

(c) Candida sloofi

(d) Leucosporidium frigidum

Ans. b

101. Name of the given below gases, which is released from bio-gas plant is used as a fuel gas

(a) Butane
(b) Propane
(c) Methane
(d) Ethane

Ans. c

102. Which one of the given below is used in the treatment of blood cancer?

(a) lodine-131
(b) Sodium-24
(c) Phosphorus-32
(d) Cobalt -60

Ans. *

103. The founder of ‘Vikramshila Vihar’ was

(a) Gopal
(b) Devapal
(c) Dharmapal
(d) Mahipal

Ans. c

104. City which is founded by Krishna Deva Raya

(a) Warangal
(b) Nagalapura
(c) Udayagiri
(d) Chandragiri

Ans. b

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (105- 114)

105. Jahangir mainly patronised which of the given below arts

(a) Painting
(b) Architecture
(c) Sculpture
(d) Music

Ans. a
106. The man who was ‘a slave of a slave’

(a) Mohd. Ghori
(b) Qutubuddin Aibak
(c) Balban
(d) iltutmish

Ans. d

107. The name of Mughal ruler who learnt Hindu Music from Lala Kalavant is

(a) Humayun
(b) Jahangir
(c) Akbar
(d) Shahjehan

Ans. c

108. In the peripd of Mughal, the Madarsa was specialized in the teaching of ‘Muslim Jurisprudence’, was situated at

(a) Lucknow
(b) Delhi
(c) Sialkot
(d) Hyderabad (India)

Ans. a*

109. The year, when Babar defeat Sultan Ibrahim Lodi at the battle of Panipat.

(a) 1527 A.D.
(b) 1526 A.D.
(c) 1525 A.D.
(d) 1524 A.D.

Ans. b

110. The period when Sir Thomas Munro was Governor of Madras

(a) 1820 – 1827 A.D.
(b) 1819 — 1826 A.D.
(c) 1822 — 1829 A.D.
(d) 1818 — 1825 A.D.

Ans. a

111. The book ‘The Roots of Ancient India’ was written by

(a) D. K. Chakravarti
(b) D. P. Agrawal
(c) W.A. Fairservis
(d) A. Ghosh

Ans. c

112. Name of rock shelter of Vindhyas, where maximum number of human skeletons have been found

(a) Morahana Pahar
(b) Ghagharia
(c) Baghahi Khor
(d) Lekhahia

Ans. *

113. The title ‘Prithivyah Pratham veer’ have relation with

(a) Samudragupta
(b) Rajendra-l
(c) Amoghavarsha
(d) Gautamiputra shatkarni

Ans. *

114. Name of person who is ‘The last Sun of Indian glory’ has been used for

(a) Shivaji
(b) Prithviraj
(c) Rana Pratap
(d) Hemu

Ans. *

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (115- 121)

115. Who among the given below were prominent leaders of the ‘Khilafat Movement’?

(a) Maulana Mohammad Ali and Saukat Ali
(b) Mohammad Al Jinnah and Saukat Ali
(c) Maulana Abul Kalam Azad and Rafi Ahemed Kidwai
(d) Rafi Ahemed Kidwai and saukat Ali

Ans. a

116. The year when Deoband Movement in U.P. (United Province) started

(a) 1900 AD.
(b) 1888 A.D.
(c) 1885 A.D.
(d) 1866 AD.

Ans. d

117. The name of the party which is formed by Motilal Nehru and C.R. Das in 1923 A.D

(a) Independence Party
(b) Ghadar Party
(c) Swaraj Party
(d) Indian National Party

Ans. c

118. Which of the given below was first victim of Lord Dalhousie’s ‘policy of doctrine of lapse’?

(a) Jhansi
(b) Satara
(c) Karauli
(d) Sambalpur

Ans. b

119. Match List – I with List — Il and choose the right answer using the codes given below the lists :

           List—I                                                                                                          List—II

A. First Carnatic                                                                                         1. Ended by war Treaty of Paris

B. Third Carnatic War                                                                               2. Britishers Lost

C. Second Carnatic War                                                                            3. Inconclusive War

D. First Mysore war                                                                                    4. Ended by Treaty of Aix La Chapelle

Codes-:
      A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 4 1 3
(c) 4 1 3 2
(d) 3 1 4 2

Ans. c

120. Western India figures ‘D.K.Karve’ related in the context of

(a) Sati Pratha
(b) Infanticide
(c) Women Education
(d) Widow Remarriage

Ans. c

121. Lok Sabha passed a money bill is deemed to have been passed by Rajya Sabha also when no action is taken by the Rajya Sabha within

(a) 10 days
(b) 14 days
(c) 15 days
(d) 16 days

Ans. b

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (122- 129)

122. The authority of constitutional, vested with the power of declaring castes and tribes as the Scheduled Castes and Scheduled Tribes, is the

(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Minister of Social Welfare
(d) Chairman, SC/ST Commission

Ans. a

123. The name of the movement started by Khan Abdul Gaffar Khan against British was
a) Red Shirt
(b) Quit India
(c) Khilafat
(d) None of the above

Ans. a

124. Rabindra Nath Tagore gave his up ‘Knighthood’ in protest of

(a) Rowlatt Act
(b) Massacre at Jallianwala Bagh
(c) Simon Commission
(d) Cripps Mission

Ans. b

125. Match List – I and List – II and scoose the right answer from the codes given below:

                 List—I                                                                                                  List—II
A. Constitutional Amendments                                                              1. Article 360

B. Finance Commission                                                                           2. Article 312

C. Financial Emergency                                                                           3. Article 280

D. All India Services                                                                                  4. Article 368

Codes-:
      A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 4 3 1 2
(c) 4 1 3 2
(d) 3 1 4 2

Ans. b

126. In Sarkaria Commission which relation was set-up for the review between

(a) the Prime Minister and President
(b) the Legislative and the Executive
(c) the Centre and the States
(d) the Executive and the Judiciary

Ans. c

127. Internal Security Academy is situated at

(a) Mount Abu
(b) Nasik
(c) Hyderabad
(d) Pune

Ans. a

128. The State Finance Commission is related with

(a) Legal body
(b) Non-statutory body
(c) Constitutional body
(d) None of the above

Ans. c

129. In Indian Constitution under which Article, the Parliament can make laws on State list subject for giving effect to international agreements?

(a) Article 249
(b) Article 250
(c) Article 252
(d) Article 253

Ans. d

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (130- 136)

130. In Indian Constitution under which Article, there is provision for the Election Commission?

(a) Article 320
(b) Article 322
(c) Article 324
(d) Article 326

Ans. c

131. The Indian Supreme Court enunciated the doctrine of ‘Basic Structure of the Constitution’ in

(a) the Golaknath Case in 1967
(b) the Sajjan Singh Case in 1965
(c) the Shankari Prasad Case in 1951
(d) the Keshavanand Bharati case in 1973

Ans. d

132. In Indian constitution, a resolution passed under clause (1) of Article 249 shall remain in force for a period not exceeding

(a) one month
(b) three months
(c) six months
(d) one year

Ans. d

133. In the Indian constitution which part has-the provisions for Panchayati Raj System?

(a) IX
(b) VI
(c) III
(d) IV (a)

Ans. a

134. The Panchayati Raj System that was adopted to

(a) make people aware of politics.
(b) decentralize the power of democracy.
(c) educate the peasants.
(d) None of the above

Ans. b

135. The person who is considered as the “Architect of Panchayati Raj” in India?

(a) Acharya Narendra Deo
(b) G.V.K. Rao
(c) B.R. Mehta
(d) L.M. Singhvi

Ans. c

136. Consider the given below statements:

Assertion (A): Dr. Ambedkar had described that Article 32 of the Constitution as the very soul of it.
Reason (R): Article 32 provides an effective remedy against the violation of Fundamental Rights.

Here you choose the right answer using the codes given below:

Codes:
(a) Here (A) and (R) both are true and (R) have the correct explanation of (A).
(b) Here (A) and (R) both are true, but (R) does not have the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans. a

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (137- 143)

137. In Panchayat elections reservation of seats for Scheduled Castes shall not apply to the State of

(a) Uttar Pradesh
(b) Assam
(c) Arunachal Pradesh
(d) Haryana

Ans. c

138. Who among the given below is authorized to make provisions with respect to the composition of Panchayats?

(a) Governor of State
(b) Legislature of State
(c) Parliament of India
(d) President of India

Ans. b

139. For the purpose of creating a new State in India, a bill must be passed by

(a) a simple majority in Parliament and ratification by not less than two-thirds of the States.
(b) a simple majority in Parliament.
(c) a two-third majority in Parliament and ratification by not less than two-thirds of the States.
(d) None of the above

Ans. b

140. Who is competent to amend the Fundamental Rights of the citizens in India?

(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Parliament
(d) Supreme Court

Ans. c

141. Article of the Indian Constitution that is related to Indian Foreign Policy

(a) Article 380
(b) Article 312
(c) Article 60
(d) Article 51

Ans. d

142. Match List – I with List – Il and choose the right answer using the codes given below the lists

             List—I                                                                                                               List—II
        (Institution)                                                                                                        (Articles)
Comptroller and  Auditor General of India                                                       1. Article 315

B. Finance Commission                                                                                         2. Article 280
C. Administrative Tribunal                                                                                   3. Article 148
D. Union Public Service Commission                                                                 4. Article 323(A)

Codes:
      A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 3 4 2 1
(c) 1 2 4 3
(d) 4 1 3 2

Ans. a

143. According to the Indian constitution, in article 243(ZJ) the maximum number of directors of a cooperative society may be

(a) 21
(b) 15
(c) 11
(d) 7

Ans. *

UPPSC: UPPCS Previous Year Paper 2016 (144- 150)

144. Winner of the year 2015 Nobel Prize, T. Kajita and A. Mc Donald, for Physics belong to which of the following countries respectively?

(a) U.S.A. and Japan
(b) Japan and U.S.A.
(c) Japan and Canada
(d) Canada and U.S.A.

Ans. c

145. After meeting between National Security Advisors of India and Pakistan in Bangkok, foreign minister Sushma Swaraj went to Pakistan to attend ‘Heart of Asia Conference’ held in
2015 at

(a) Karachi
(b) Peshawar
(c) Lahore
(d) Islamabad

Ans. d

146. In Europion country, the refugees and migrants reached which milestone mark recently as disclosed by the UNHCR?

(a) 1.0 Million
(b) 1.5 Million
(c) 2.0 Million
(d) 3.0 Million

Ans. a

147. An alternate capital to save citizens from a natural disaster is built by which country?

(a) Armenia
(b) Philippines
(c) Vietnam
(d) Thailand

Ans. b

148. Who among the given below holds his/her office during the pleasure of the President?

(a) Comptroller and Auditor General of India
(b) Chief Election Commissioner
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Attorney General of India

Ans. d

149. Recently, the costliest metal of the world discovered which is

(a) Endohedral Fullerene
(b) Californium 252
(c) Tritium
(d) Rhodium

Ans. b

150. Who among the given below actresses is the brand ambassador of ‘Nirmal Bharat Abhiyan’?

(a) Madhuri Dixit
(b) Vidya Balan
(c) Priyanka Chopra
(d) Parineeti Chopra

Ans. b

Read also: UPPCS Previous Year Paper – 2017

Read also: UPPCS Previous Year Paper -2018


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *